BiDi vs Normale Optic

Intro

BiDi-transceivers en standaard optische transceivers – welke moet je kiezen? In dit artikel introduceren we de BiDi-optische transceiver en vergelijken we deze met de reguliere glasvezeltransceiver. We zullen de werking, structuur en toepassingen van BiDi-transceivers verkennen en de voordelen die ze bieden uitleggen.

 

Wat is een BiDi-transceiver?

Een BiDi-transceiver, oftewel bidirectionele optische transceiver, maakt gebruik van WDM (Wavelength Division Multiplexing) bidirectionele transmissietechnologie. Hierdoor kan de transceiver optische signalen in beide richtingen verzenden en ontvangen via één enkele vezel. In tegenstelling tot standaard glasvezeltransceivers, die aparte poorten gebruiken voor zenden en ontvangen, maakt een BiDi-transceiver gebruik van een integrale bidirectionele koppeling. Dit resulteert in efficiënter gebruik van glasvezelinfrastructuur.

BiDi-transceivers worden steeds populairder vanwege de volwassenheid van de technologieën en de ontwikkeling van WDM-systemen. De kosten van BiDi-transceivers zijn steeds verder gedaald, waardoor ze een breed scala aan toepassingen hebben.

BiDi-transceiver versus standaard glasvezeltransceiver

Een standaard optische transceiver is een zelfstandig apparaat dat zowel kan zenden als ontvangen. Het bestaat meestal uit twee poorten: de TX-poort voor het verzenden van signalen en de RX-poort voor het ontvangen van signalen. Deze transceivers werken als zenders en ontvangers, waarbij elektrische signalen worden omgezet in optische signalen die via glasvezelkabels worden verzonden. Aan het ontvangende uiteinde van de vezel wordt het optische signaal weer omgezet in een elektrisch signaal.

Een BiDi-transceiver daarentegen heeft slechts één poort die zowel verzenden als ontvangen mogelijk maakt via een bidirectionele koppeling. Dit betekent dat BiDi-transceivers in paren moeten worden gebruikt, waarbij elk paar is afgestemd op specifieke frequenties om interferentie te voorkomen. Hoewel BiDi-transceivers aanvankelijk duurder waren dan standaard transceivers, kunnen ze kostenbesparingen opleveren op het gebied van optische vezels. Dit maakt ze vooral geschikt voor situaties waarin langeafstandstransmissie via glasvezel vereist is.

Optische subassemblage: BiDi versus standaard

Een ander belangrijk verschil tussen BiDi-transceivers en standaard glasvezeltransceivers is te vinden in de optische subassemblage. Standaard transceivers bestaan uit twee delen: de TOSA (Transmitter Optical Subassembly) en de ROSA (Receiving Optical Subassembly). Deze componenten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van elektrische signalen naar optische signalen en vice versa.

BiDi-transceivers maken daarentegen gebruik van een BOSA (Bidirectional Optical Subassembly) om de bidirectionele communicatie mogelijk te maken. De BOSA maakt zowel het verzenden als het ontvangen van signalen via dezelfde optische vezel mogelijk. Deze geïntegreerde benadering van de optische subassemblage is een essentieel verschil tussen BiDi-transceivers en standaard glasvezeltransceivers.

Toepassingen van BiDi-transceivers

BiDi-transceivers worden vooral gewaardeerd in situaties waar langeafstandstransmissie over een enkele optische vezel vereist is. Dit maakt ze geschikt voor glasvezelverbindingen tussen datacenters, telecommunicatienetwerken en andere omgevingen waar bandbreedte-efficiëntie van cruciaal belang is.

Bedrijven kunnen profiteren van de veelzijdigheid en betrouwbaarheid van BiDi-transceivers. Ze kunnen voldoen aan de groeiende eisen van glasvezeldiensten, zoals hogere datasnelheden en grotere transmissieafstanden. Met BiDi-transceivers kunnen ze kosteneffectieve en efficiënte oplossingen implementeren voor hun netwerkinfrastructuur.

Bi-Di voor jouw netwerk

BiDi-transceivers hebben zich ontwikkeld tot een belangrijke technologie in de glasvezelindustrie. In vergelijking met standaard optische transceivers bieden ze de mogelijkheid om signalen bidirectioneel te verzenden en ontvangen via een enkele optische vezel. Dit resulteert in efficiënter gebruik van glasvezelinfrastructuur en kostenbesparingen op het gebied van optische vezels.

Net als bij veelgebruikte glasvezeltransceivers zijn er verschillende soorten BiDi-transceivers beschikbaar in verschillende pakketstijlen, zoals BiDi SFP, BiDi SFP+, BiDi XFP, BiDi QSFP, enzovoort. Deze transceivers kunnen verschillende datasnelheden ondersteunen en transmissieafstanden bereiken tot maximaal 120 km, waardoor ze voldoen aan de eisen van moderne glasvezeldiensten voor zowel vervoerders als bedrijven.

Het kiezen tussen BiDi-transceivers en standaard optische transceivers hangt af van de specifieke behoeften van je netwerk. Wil je meer weten? We helpen je graag.