UPC vs APC

Blauw of Groen?

“UPC en APC… blauw, groen, wat is wat?” Hoelang je ook in het vak zit, dit blijft een punt van verwarring. Maar maak je geen zorgen, we zijn hier om je te helpen met een duidelijk overzicht van UPC versus APC-connectors. Laag1 heeft voor jou een ezels-bruggetje waardoor jij altijd weet welke connector welke kleur heeft.

APC / UPC wat is het?

UPC en APC-connectoren zijn typen connectors die aan de uiteinden van glasvezelkabels worden geïnstalleerd. Ze spelen een essentiële rol bij het tot stand brengen van betrouwbare glasvezelverbindingen.

Elke connector veroorzaakt enig signaalverlies. Een deel van dit lichtverlies wordt teruggekaatst in de vezel en bereikt de lichtbron. Deze reflecties kunnen zowel de laserlichtbronnen beschadigen als het uitgezonden signaal verstoren. Om reflecties aan de achterkant te verminderen, kunnen de connectoreinden worden gepolijst met verschillende afwerkingen. De twee meest voorkomende polijststijlen voor connectors zijn UPC en APC.

  • UPC = Ultra Physical Contact (recht)
  • APC = Angled Physical Contact (hoek van 8 graden)

Retourverlies: Impact op prestaties

Het verschil in afwerking heeft invloed op de mate van retourverlies en de prestaties van de connector en glasvezelverbinding. Daarom is meestal een UPC-connector vereist met minimaal -50 dB retourverlies of hoger, terwijl APC-connector retourverlies -60 dB of hoger moet zijn. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het retourverlies, hoe beter de prestaties van de koppeling van twee connectoren.

Blauw of groen

Dat was het ingewikkelde verhaal. Makkerlijker is dat ze verschillende kleuren hebben. UPC-connectoren hebben meestal een blauwe kleur, terwijl APC-connectoren groen zijn. Deze kleurcodering helpt bij het identificeren van het type connector.

Ben je even vergeten welke kleur waarbij hoort? Dit is ons ezelsbruggetje:

  • Blauw (UPC): Denk aan ‘blauwe lucht’ als een verwijzing naar de rechte verbinding van de UPC-connector. Net zoals de horizon recht en vlak is, heeft de UPC-connector een recht oppervlak.
  • Groen (APC): Stel je voor dat de groene APC-connector lijkt op een ‘scherp afgesneden bloemensteel’. Net zoals de snede schuin en hoekig is, heeft de APC-connector een afgeschuinde hoek van 8 graden.

Overwegingen bij de keuze tussen UPC en APC

Zonder twijfel leveren APC-connectoren betere optische prestaties dan UPC-connectoren (hoe hoger het verlies, hoe beter de prestatie). In de huidige markt worden APC-connectoren veel gebruikt in toepassingen zoals FTTx, passieve optische netwerken (PON) en golflengteverdelingsmultiplexing (WDM), die gevoeliger zijn voor retourverlies.

Naast de optische prestaties moeten ook de kosten en de eenvoud in overweging worden genomen. Het is dus moeilijk te zeggen welke connector beter is dan de andere. De keuze tussen UPC en APC hangt af van jouw specifieke behoeften. Als het project een nauwkeurige verbinding vereist, is APC de juiste keuze, maar minder gevoelige digitale systemen zullen even goed presteren met UPC.

Bekijk ons aanbod UPC en AP-connectoren.