Welke glasvezel kabel past bij je vrije modemkeuze?

Sinds begin 2022 heb je de vrijheid om je eigen glasvezelmodem te kiezen. Je bent dus niet langer afhankelijk van welk modem jouw glasvezelprovider voorschrijft. De vrije modemkeuze is goed nieuws voor jou als consument. Maar welke glasvezelkabels zijn er? Welke kabel heb je precies nodig? Welke kabel hoort bij welk modem? In dit artikel vertellen we je hoe je in aantal stappen erachter komt welke kabels jij nodig hebt. 

Begrijp je installatie

Bij het kiezen van de juiste glasvezelkabel is het handig om wat meer te weten over je glasvezelinstallatie. De reden dat het aansluiten van je glasvezelmodem wat ingewikkelder is dan vroeger, is dat elke glasvezel leverancier zijn eigen type aansluiting heeft. De aansluiting in je meterkast is daarom niet meer altijd hetzelfde. Met andere woorden, er is geen ‘standaard’ glasvezel aansluiting en er is dus ook geen standaard antwoord op. Gelukkig hebben wij daar altijd wel een oplossing voor. 

Welk modem heb je? 

A. Heeft je huidige modem al een glasvezelingang? 

Sommige modems kunnen gebruikt worden voor zowel de ‘gewone’ UTP-kabels als glasvezelkabels. Heb jij al een modem in huis en wil je hierop glasvezelkabels aansluiten? Dat kan als je een van de volgende varianten hebt: 

Variant 1: Voor modellen zoals Fritzbox FRITZBox 5530 of Draytek F modellen, gebruik je een kabel met een LC APC connector – een kleine groene stekker. 

Variant 2: Heb je niet zo’n Fritzbox of Draytek, maar een ander modem met een duidelijk grotere glasvezel ingang? Dan heb je zeer waarschijnlijk een SC / APC connector aan de glasvezelkabel nodig. Deze SC is duidelijk groter dan de LC, zoals te zien bij onze foto’s. De Sc aansluiting is ongeveer dezelfde grote als een USB-stick

De glasvezelkabel heeft aan de andere kant ook een zelfde formaat SC connector voor de aansluiting in de meterkast via een bijpassend koppelblokje. Dit is het geval wanneer u de KPN aansluiting heeft met groene aansluiting.

B. Heb je een modem zonder glasvezelaansluiting? 

Heeft jouw modem alleen een ‘gewone’ Ethernet/UTP/RJ45 aansluiting? Dan heb je een converter nodig om de glasvezelverbinding om te zetten naar Ethernet. We hebben daarvoor een complete set samengesteld, inclusief een converter die het glasvezelsignaal omzet naar Ethernet. Je sluit je modem dan aan met een RJ45 kabel (UTP netwerkkabel). 

Wanneer je van KPN of Delta een XGS-pon converter hebt, en je wilt deze verlengen, is dat zeker mogelijk. Het grootste voordeel van glasvezel is dat deze geen signaal verlies heeft op langere afstanden. Wanneer je de modem op een andere plek wilt gaan plaatsen, dan is dit al snel meer dan 20 meter. Maar met een UTP kabel geeft dit signaal verlies. Het is verstandiger om FTU (Fiber Termination Unit) op de muur te laten zitten, en hier een glasvezel kabel tussen te doen zoals. Dit kan met de Simplex Patch Kabel SC/APC naar SC/APC. Glasvezel kan tot wel 40km verlengd worden zonder signaalverlies.  

C. Is je modem wel geschikt is voor glasvezelaansluiting, maar heb je nog geen optische tranceiver?

Heb je een geschikt modem maar ontbreekt de optische transceiver? Zorg dat je dan ook een optic transceiver aansluit. Het is belangrijk dat bij deze optic de juiste kabel wordt gekozen, maar ook deze set hebben wij gelukkig al voor je samengesteld. Let wel op dat dit voor een AON netwerk is. 

Stap 2: Welke kleur heeft jouw aansluiting? 

Nu je hebt vastgesteld welk modem jij hebt, en welk soort kabel hierbij past, kun je uitvinden of je een groene of blauwe kabel nodig hebt. Kijk naar je wanddoos in de meterkast en naar je modem. Zijn deze voorzien van een groene of blauwe connector? Misschien zelfs twee verschillende kleuren? 

  • Groen: Heeft je meterkast een groene aansluiting, dan moet je daar ook een groene stekker op aansluiten. Dit is een zogeheten APC variant. Oftewel groen op groen. 
  • Blauw: Heeft je meterkast een blauwe aansluiting dan moet je daar een zogeheten UPC of PC variant voor gebruiken. Ook daarvoor geldt: blauw op blauw. Zie de foto’s hieronder als voorbeeld.
  • Groen en blauw: heeft de aansluiting in je meterkast een groene én een blauwe aansluiting? Kijk dan naar de kleur van de LINKER connector. Die linker aansluiting is bepalend. 

 

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar als je groen en blauw uit elkaar kunt houden ben je dus al een heel eind. 

Tip: Lees onze blog “UPC vs APC” als je meer wilt weten over het verschil tussen blauw en groen.

Vrije modemkeuze: kies de juiste glasvezelkabel

Dit was een overzicht van de meest voorkomende situaties bij het kiezen van een glasvezelkabel. Als je nog meer vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen. We staan klaar om je te helpen bij alles wat te maken heeft met glasvezelkabels en connectoren.