qsfp28 100g dwdm 80km 2 kabel

SFP, SFP+, SFP28, QSFP+ en QSFP28: wat zijn de verschillen?

SFP, SFP+, SFP28, QSFP+ en QSFP28 zijn vijf verschillende soorten optische transceivers. Deze pluggable netwerkmodules worden gebruikt om netwerkapparatuur zoals switches, servers en mediaconverters met elkaar te verbinden voor datatransport. Maar wat maakt ze nu echt verschillend? In deze blog leggen we uit wat SFP en SFP+, SFP28 en SFP+, en QSFP en QSFP28 zijn en bespreken we de verschillen. 

De verschillende soorten optics

SFP (Small Form-Factor Pluggable)

De SFP-optische transceiver, oftewel Small Form-Factor Pluggable, is een veelgebruikte pluggable netwerkmodule die de mogelijkheid biedt om verschillende datasnelheden te bereiken. 

 • Datasnelheid varieert van 100 Mbps tot 4 Gbps.
 • Verbeterde versie van GBIC-module.
 • Verhoogt de poortdichtheid op netwerkapparaten door het kleinere formaat.

SFP+ (Small Form-Factor Pluggable Plus)

De SFP+-optische transceiver, bekend als Small Form-Factor Pluggable Plus, bouwt voort op de functionaliteit van de SFP en voegt hogere datasnelheden toe. Het introduceert ook ‘direct attach’ voor het verbinden van twee SFP+-poorten zonder extra glasvezeltransceivers, wat handig is voor korte afstandsverbindingen tussen netwerkswitches.

 • Ondersteunt 8 Gbps glasvezelkanalen.
 • Geschikt voor 10 Gigabit Ethernet.
 • Voldoet aan de Optical Transport Network-standaard OTU2.

SFP28 (Small Form-Factor Pluggable 28)

De SFP28-optische transceiver, oftewel Small Form-Factor Pluggable 28, is ontworpen om aan de groeiende eisen van moderne datacenternetwerken te voldoen. 

 • Heeft dezelfde vormfactor als SFP+.
 • Biedt ondersteuning voor 25 Gbps over een enkele lijn.
 • Energiebesparende oplossing voor toekomstige eisen van datacenters. 
 • Biedt een nieuwe manier voor netwerk upgrades: 10G-25G-40G-100G.

QSFP+ (Quad Small Form-Factor Pluggable Plus)

De QSFP+-optische transceiver, ofwel Quad Small Form-Factor Pluggable Plus, brengt meerdere kanalen en hogere datasnelheden samen in één module. 

 • Integratie van 4 zend- en 4 ontvangstkanalen.
 • Elk kanaal kan een datasnelheid van 10 Gbps dragen.
 • Kan 4 kanalen combineren tot één 40 Gigabit Ethernet-link.
 • Resulteert in hogere poortdichtheid en kostenbesparingen.

QSFP28 (Quad Small Form-Factor Pluggable 28)

De QSFP28-optische transceiver, bekend als Quad Small Form-Factor Pluggable 28, is ontwikkeld voor 100G-toepassingen en biedt hogere datasnelheden. 

 • Ontworpen voor 100G-toepassingen.
 • Biedt vier kanalen met datasnelheden van 25 Gbps tot potentieel 40 Gbps.
 • Geschikt voor 100 Gbps Ethernet en InfiniBand Enhanced Data Rate (EDR).
 • Veelzijdig in gebruik: afhankelijk van het type zendontvanger kan de QSFP28 4x25G en 2x50G breakout-verbindingen maken, of 1x100G bieden.

Vergelijkingen tussen de verschillende optics 

SFP versus SFP+

SFP (Small Form-Factor Pluggable) en SFP+ (Small Form-Factor Pluggable Plus) lijken op elkaar. Qua grootte en uiterlijk zijn ze vrijwel identiek, waardoor apparatuurproducenten bestaande SFP-ontwerpen vaak hergebruiken voor apparaten met SFP+-poorten. Maar er zijn ook belangrijke verschillen die invloed hebben op hun prestaties: 

 • Datasnelheid: Dit is het belangrijkste onderscheid. SFP ondersteunt datasnelheden variërend van 100 Mbps tot 4 Gbps. SFP+ daarentegen is ontworpen om veel hogere snelheden aan te kunnen, tot wel 10 Gbps, waardoor het geschikt is voor taken die meer bandbreedte vereisen.
 • Specificaties: SFP is gebaseerd op het SFF-8472-protocol. Aan de andere kant voldoet SFP+ aan de SFF-8431- en SFF-8432-specificaties, wat enkele verschillen in gebruik en configuratie met zich meebrengt.

In een notendop biedt SFP+ hogere prestaties en snelheden dan SFP, waardoor het een voorkeur heeft in moderne netwerkomgevingen waar grotere datatransportbehoeften centraal staan.

Kun je een SFP+transceiver aansluiten op een SFP-poort? 

Nee! Let op: het aansluiten van een SFP+-transceiver op een SFP-poort kan leiden tot beschadiging. 

SFP28 versus SFP+ 

SFP28 (Small Form-Factor Pluggable 28) en SFP+ (Small Form-Factor Pluggable Plus) lijken op elkaar qua uiterlijk en grootte, waardoor apparatuurproducenten vaak bestaande SFP28-ontwerpen hergebruiken voor apparaten met SFP+-poorten. Echter, er zijn belangrijke verschillen tussen deze twee optische transceivers die van invloed zijn op hun prestaties:

 • Datasnelheid: Het voornaamste onderscheid ligt in de datasnelheid. SFP28 is ontworpen om datasnelheden tot 25 Gbps te ondersteunen, terwijl SFP+ tot 10 Gbps aankan. Dit maakt SFP28 ideaal voor taken die hogere bandbreedte eisen.

Kun je een SFP28-transceiver gebruiken in SFP+ -poorten?

Het antwoord is absoluut ja. Gebaseerd op het voorgaande is het duidelijk dat SFP28 de volgende iteratie van SFP+ is. SFP28 is geüpgraded om 25 Gbit/s per baan te verwerken. Deze twee varianten delen dezelfde vormfactor en de pinouts van zowel de SFP28- als de SFP+-connectoren zijn compatibel. Concreet betekent dit dat SFP28 werkt met SFP+ optica, maar met een lagere snelheid van 10 Gbit/s.

Het is belangrijk op te merken dat het aansluiten van een SFP+ transceiver op een SFP28-poort niet wordt aanbevolen en schade kan veroorzaken.

SFP28 versus QSFP28

Hoewel er een nummer ’28’ in de namen staat, gebruiken de SFP28- en QSFP28-zendontvangers eigenlijk verschillende afmetingen en werkingsprincipes. Dit zijn de verschillen: 

 • Datasnelheid: SFP28 is ontworpen voor een enkele datalijn en ondersteunt snelheden tot 25 Gbps. QSFP28 ondersteunt vier kanalen met snelheden van 25 Gbps tot potentieel 40 Gbps.
 • Toepassingen: SFP28 is geschikt voor 25G-verbindingen in moderne datacenters, met energiezuinige oplossingen. QSFP28 wordt vooral ingezet in 100G-toepassingen, inclusief 100 Gbps Ethernet en 100 Gbps 4X InfiniBand Enhanced Data Rate (EDR).

QSFP+ versus QSFP28

Zowel QSFP+ als QSFP28 integreren 4 zend- en 4 ontvangstkanalen en hebben dezelfde fysieke grootte. Bij het vergelijken van QSFP+ en QSFP28 draait het om de snelheden die ze ondersteunen en de toepassingen waarvoor ze het meest geschikt zijn.

 • Datasnelheid: Een QSFP+ module ondersteunt 1x 40 Gbit/s, terwijl een QSFP28 module gegevens kan verzenden met 100 Gbit/s.

Conclusie

SFP vs SFP+, SFP28 vs SFP+, en QSFP+ vs QSFP28, allemaal familie maar toch net even anders met andere doelen en capaciteiten. Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste oplossing? Neem contact met ons op of lees de Veelgestelde vragen.